Rietland, Land van Reyen of Land van Ryen?

Onze Natuurpunt-leden in de verschillende gemeenten van ons ‘Land van Reyen’ zijn niet alleen mannen en vrouwen die handenarbeid, veldwerk presteren of en waarnemingen noteren en beleven. Enkele van onze leden houden ook van zoekwerk en geschiedenis en aarzelen niet hun bevindingen mee te delen aan onze afdeling en aan de heemkringen uit de buurt. Wie van geschiedenis houdt moet zeker verder lezen.

Lees meer...

De start in 1993

Natuurpunt Land van Reyen is ontstaan vanuit de gemeentelijke milieuraad van Boechout-Vremde. In 1993 was Bert Andries voorzitter van deze raad, en het besef groeit dat de zo ambitieus gestarte milieuraad - die een adviesraad is - weinig vermocht om het leefmilieu te verbeteren, de natuur meer kansen te geven, laat staan om de laatste open ruimten te vrijwaren. Zeker om concrete resultaten op het terrein te boeken is de raad niet het correcte middel.

Lees meer...

De hoogtepunten van de werking: 1993-1998

Het eerste publiek optreden van de kersverse afdeling is op de Kerstmarkt 1993 in Vremde. Daar worden contacten gelegd om de Molenbeekvallei eens te gaan verkennen om de natuurwaarde ervan in te schatten. Met Koen Desmet, directeur van de toenmalige afdeling Natuur van AMINAL (het huidige ANB) trekt de jonge ploeg erop uit. Vooral de voorjaarsflora in de houtkanten en de bosrelicten -bosanemoon, sneeuwklokje, gevlekte aronskelk en slanke sleutelbloem- maken indruk. Het enthousiasme stijgt verder. De jonge afdeling slaagt erin om voor 3 jaar een klein hooiland te huren om onze werking in de Molenbeekvallei te beginnen.

Lees meer...

De hoogtepunten van de werking: 2004-2008

In januari 2004 viert Natuurpunt Land van Reyen op een gepaste manier haar 10-jarig bestaan met een bezoek aan de pas fraai gerestaureerde Steenen Molen in Boechout, poëtische avondwandelingen en een druk bijgewoonde feesteditie van de Algemene Ledenvergadering in de Jan Frans Willemsschool. Directeur Willy Ibens kwam, speechte en zag dat het goed was.

Lees meer...

De hoogtepunten van de werking: 2009-2013

In januari 2009 viert Natuurpunt Land van Reyen haar 15-jarig bestaan met een wandeling door de Molenbeekvallei gevolgd door een gesmaakte Breugelmaaltijd in de feestzalen van Don Bosco. Sfeervolle muzikale omlijsting is er door het koor Olenzea. Directeur Willy Ibens en Boechouts burgemeester Koen ’T Sijen steken de jarige afdeling een hart onder de riem met hun toespraken. Conservator van de Molenbeekvallei Marcel Van Waerebeke legt zijn functie neer om professionele redenen. Hij wordt ruim in de bloemetjes gezet voor zijn jarenlange inzet. En krijgt de titel ere-conservator. Zonder hem zou de Molenbeekvallei immers nooit geworden zijn wat ze nu is. Jef Haverals neemt de leiding van het beheerteam over. Paul Van Deuren neemt afscheid als hoofdredacteur van De Rietvink en wordt opgevolgd door Ludo Van Lint. Yves Joris wordt conservator van Klein-Zwitserland in opvolging van Dirk Verstraeten.

Lees meer...

De hoogtepunten van de werking: 2014 - ...

In de eerste helft van januari 2014 ontdekt Annelies Jacobs op Klein-Zwitserland een kelder waarin een 20-tal vleermuizen blijken te overwinteren. Ook dit nieuwsfeit haalt uitvoerig de pers en zijn nogmaals argumenten tegen het afgraven van de berm R11 en natuurgebied Klein-Zwitserland.

Lees meer...

Land van Reyen (of Land van Ryen?): een brok geschiedenis

Toen Bert Andries, samen met andere enthousiaste natuurbeschermers, in 1993 de basis legde voor een plaatselijke afdeling van het toenmalige Natuurreservaten en besloot te starten met de gemeenten Mortsel, Hove en Boechout-Vremde, zag hij zich geconfronteerd met het probleem dit 'kind' een naam te geven. Iemand suggereerde "Land van Reyen". Zo zou deze streek immers vroeger nog geheten hebben. Later begreep men dat men misschien toch iets te hoog (of liever: te ver) gegrepen had: het oude Land van Reyen (ook geschreven als 'Ryen') zou bijna helemaal tot Nederland gereikt hebben!

Lees meer...

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.