- Gepubliceerd: 07 november 2021 07 november 2021
- Hits: 591 591
In het kader van de omgevingsvergunningsaanvraag van De Lijn voor de aanleg van een bussenstelplaats in Mortsel, heeft Land van Reyen een bezwaarschrift ingediend.
Onze vereniging heeft tijdens het openbaar onderzoek (oktober 2021) in het kader van de omgevingsvergunningsaanvraag van De Lijn over de herlocatie van hun bussenstelplaats in Berchem naar Mortsel (in de buurt van de Krijgsbaan) een bezwaarschrift ingediend. Het gaat om het aanleggen van verharding (met kantoorgebouw en autoparkeerplaatsen), het heraanleggen van een gewestweg, de aanleg van een ontsluitingsweg enz…
We klagen vooral het niet zuinig omspringen met de beschikbare ruimte (4 ha) aan en het weinig klimaatadaptief ontwerp.
(inhoud artikel)
Vooreerst willen we stellen dat we als vereniging meewerken aan een (lokaal) klimaatadaptief beleid en aan de klimaattransitie. Ze is m.a.w een pleitbezorger voor een goed uitgebouwd en milieuvriendelijk openbaar vervoer. Daarom waardeert ze sterk dat De Lijn op korte termijn wil inzetten op elektrische bussen(148) maar stelt zich toch een aantal vragen bij deze herlocatie naar Mortsel.
Van de weinige open ruimtes waarover Mortsel nog beschikt, wordt door deze vergunningsaanvraag weer meer dan 1 ha mogelijks verhard. We vragen daarom om de footprint te verkleinen door aanleg van een ondergrondse personeelsparking (onder het kantoorgebouw) i.pl.v. een bovengrondse voor ca. 134 autoparkeerplaatsen dat nu wordt voorgesteld.
Positief is dat het kantoorgebouw energie-neutraal zal zijn (met BEO-veld) met groendak.
Bovendien stellen we voor de weg, met rotonde, die aansluit op R11 deze footprint ook te verkleinen, met het bewaren van de in het ontwerp fiets- en wandelweg Zo denken we dat de afwikkeling van verkeer met R11 iets meer compact kan gebeuren… zodat de wegeniswerken minder verharding vergen.
Door de verdere inrichting van de voorziene KMO-zones (luchthaven gebonden activiteiten conform GRUP) naast de busstelplaats wordt het ca 4 ha grote open-ruimte-gebied allicht verder ‘gebetoniseerd’. Het grondgebied van Mortsel is nu reeds één van de meest verharde (en bebouwde) gemeente van Vlaanderen. In deze tijd van klimaatverandering en biodiversiteitsvermindering is dat onaanvaardbaar.
Daarom vragen we aan De Lijn/stad Mortsel deze oppervlakte te compenseren door bestaande beton/verharding op te breken. Indien het aantal ‘milieuvriendelijke’ bussen (en dus ook de dienstenaanbod) niet evenredig mee groeit, zou deze extra verharding elders in de regio (bij voorkeur in Mortsel) moeten gecompenseerd worden.
Volgens het verordenend plan in het GRUP ‘Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen’ is de nabestemming van de gronden van de luchthaven (ingeval de activiteiten van de luchthaven zouden worden opgeheven) een ‘Park’. Nu wordt hierop deels een hypotheek gelegd omdat zoals omschreven in de grens van de zone voor Stedelijke Activiteit deze deels overlappen (1 ha) met deze vergunningsaanvraag. Het kan immers niet de bedoeling zijn om de latere nabestemming “Park” deels te hypothekeren of onmogelijk te maken door de uitbouw van deze busstelplaats.
We vragen als organisatie al sinds 2012 om een wandelverbinding (over de spoorlijn naar Lier en over de R11) tussen Klein Zwitserland-Noord en Gebied Gasthuishoeven. Dit is ook een vraag naar AWV toe. Intussen werd reeds een tunnel aangelegd voor auto’s op de R11. In dit dossier werd de wandelverbinding voorzien, maar werd niet uitgevoerd.
Ook werd recent een fiets-o-strade (Antwerpen-Lier) aangelegd, maar weerom werd de wandelverbinding niet geïntegreerd in de werken. Daarom onze vraag, mede aan AWV, om deze verbinding mee op te nemen in dit dossier.
Bovendien zijn we verwonderd over de afschaffing van de lokale buurtweg (nr. 27, Atlas der buurtwegen) en dat deze (nog) niet vooraf aan de gemeenteraad van Mortsel werd voorgelegd.
We zijn wel tevreden over de aandacht die (hemel)water krijgt en de voorstellen om het water zo veel mogelijk ter plaatse te laten insijpelen. Ook opvang en hergebruik juichen we toe.
Toch stellen we vragen waarom de collector voor overstort die verbonden wordt met de Fortloop niet op eigen terrein kan gerealiseerd worden i.p.v. aan de overkant van de R11 in het gebied Gasthuishoeven.
Ook de aandacht voor lokale (bestaande) groene elementen wordt door ons deels gewaardeerd. De aandacht voor behoud van de hoge bomen, het bos langs de spoorlijn vinden wij een goede zaak. Dit bos sluit aan bij de bomen van Klein Zwitserland-Noord en vormen een verbinding met de open ruimte.
Toch denken we dat de bomen onvoldoende beschermd en maximaal gevrijwaard worden. Ook willen wij vragen om de groene aanplant (bomen/struiken) langs de wanden van de site, die als corridor kunnen dienen, buiten de ( beveiligde draad) afrastering te planten (of laten staan) zodat de corridor effectief dienst kan doen voor migratie van plant en dier. We merken dat grote (bovengrondse) opslagtanks voor fossiele brandstoffen in deze vergunning worden aangevraagd (40.000 l. diesel?) en vragen waarom geen rekening werd gehouden voor mogelijke opslag (of leidingen) voor waterstof (H2). In de toekomst hebben we allicht niet enkel elektrische bussen maar ook een deel van de bussen die op waterstof zullen rijden (en zo het gebruik van de fossiele brandstoffen afbouwen).