- Gepubliceerd: 22 november 2021 22 november 2021
- Hits: 1200 1200
De plannen voor een nieuwe verkaveling in het Zevenhuizengebied in Lint – gelegen tussen de Zevenhuizenstraat, de Lindelei en het spoor Lint-Lier, aan de overzijde van het klimaatbos - hebben al heel wat stof doen opwaaien.
In 2009 werd dit gebied, zo’n tien hectare groot, jammer genoeg door de Vlaamse overheid bestemd tot woonuitbreidingsgebied. Dat was gekoppeld aan bovengemeentelijke afspraken waarbij elke randgemeente een aantal extra woningen zou aanbieden.
Natuurpunt heeft in die periode geprobeerd om de gemeente te overtuigen om dit gebied, eventueel gedeeltelijk, aan de natuur terug te geven, of op zijn minst als natuur te beheren, onder andere door aan te tonen dat de watertoets onvoldoende was.
Dit heeft dus jammer genoeg niet tot het verhoopte resultaat geleid: de huidige verkavelingsplannen omvatten de bouw van 250 woningen, uitbreidbaar naar 400.
Ondertussen werden de watertoetskaarten van Vlaanderen wel aangepast en in 2017 werd een deel van deze verkaveling ingekleurd als overstromingsgevoelig gebied.
In de voorbije jaren stond dit gebied inderdaad regelmatig grotendeels onder water bij aanhoudende regen.
Ondanks dat de huidige plannen tot op zekere hoogte rekening houden met het overstromingsrisico, zou men toch mogen verwachten dat er een nieuw RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) wordt opgesteld op basis van een volledig MER (Milieueffectenrapport) in plaats van alleen een screening om toekomstige problemen zoveel mogelijk te vermijden.
Nu minister Demir als gevolg van de desastreuze overstromingen in Vlaanderen en Wallonië in juli van dit jaar dit soort plannen opnieuw tegen het licht wil houden, moet men misschien ook in Lint alternatieven overwegen.
Sinds het einde van de sport- en landbouwactiviteiten in het Zevenhuizengebied zien we een natuurlijke ontwikkeling van een gevarieerd grasland en opschietend berkenbos tussen de rijen oude knotbomen. Samen met de nieuwe flora komen ook verrassende dieren naar dit gebied.
De laatste maanden werden hier door waarnemers van Natuurpunt en plaatselijke actievoerders al heel wat verschillende soorten dieren en planten ingegeven op waarnemingen.be, waaronder enkele zeldzame soorten zoals de zuidelijke halmboktor , een hele reeks vogelsoorten en zelfs enkele reeën. Dit gebied heeft dus een groot potentieel, niet alleen om bij te dragen aan de broodnodige biodiversiteit in onze regio, maar ook als waterbuffer bij hevige regen.
Nog niet zo lang geleden werd in Hove het gebied Frijthout ontwikkeld, waar een deel lage appartementen en een groter deel beleefnatuur werd, inclusief plaats voor (veel) water. We vragen ons af of zo’n alternatief geen betere oplossing is voor het kwetsbare Zevenhuizengebied. Dit zou ook de extra druk op de mobiliteit in Lint en de extra impact van de stikstofuitstoot van de werken op de omliggende natuurgebieden zoals het recent opengestelde Papendonkbos, het Bos van Marpingen, het Lachenenbos, Zevenbergen en het Uilenbos beperken.
Ondertussen werd in Lint de actiegroep en vzw Zevenhuizen opgericht en werd er beroep aangetekend tegen de verkavelingsaanvraag en het voorgestelde stratentracé. Op hun website www.verkavelingzevenhuizen.be is meer informatie terug te vinden.
Natuurpunt Land van Reyen ondersteunt hierbij de vraag van de actiegroep om deze beslissing te herzien en vooruit naar de toekomst in plaats van achteruit naar het verleden te kijken.
Tekst: Nick Schryvers
Foto overstroming: website https://www.verkavelingzevenhuizen.be/
Foto zuidelijke halmboktor: Jan Vanwynsberghe
Kaart www.waterinfo.be