Resultaten van Het Grote Vogelweekend 2023

Meer dan 47.000 enthousiastelingen deden mee aan de telling van tuinvogels in Vlaanderen. Er zijn 805.501 vogels geteld in 25.403 tuinen. Gemiddeld werden er iets meer vogels gespot per tuin. De top 3 is net als vorig jaar: huismus, koolmees en vink. De merel zakt verder weg en verdwijnt in Vlaams-Brabant zelfs uit de top 10.

Lees meer ...

 

Resultaten van het Grote Vogelweekend 2022

Meer dan 47.500 Vlamingen telden de vogels in hun tuin tijdens Het Grote Vogelweekend 2022. Uit de eerste cijfers blijkt dat de huismus nog steeds de meest geziene vogel is terwijl de merel na 5 jaar usutuvirus nog steeds niet op zijn eerdere pijl komt.

Lees meer...

Verhaal van 2 ransuilkuikens in Mortsel

Paul Vermuyten doet hier zijn verslag naar aanleiding van een ransuil-kuiken dat op de grond gevonden werd.

Lees meer...

Meer over de gierzwaluwen in Mortsel

Naar aanleiding van de ontdekkingstocht in Mortsel die vogelwerkgroep Ardea organiseert, vertellen we hier enkele bijzonderheden over deze vogel die in de zomers door de lucht gieren.

Lees meer...

Een nieuwe vogelatlas voor Vlaanderen op komst

vinkINBO, Sovon en Natuurpunt nodigen de vogelliefhebbers uit om mee te werken aan de volgende editie van de Vlaamse vogelatlas. Geïnspireerd door de recente Nederlandse vogelatlas beperkt het project zich nu niet enkel tot broedvogels maar worden ook de wintervogels in rekening gebracht.

Lees meer

Onverwachte resultaten voor het grote Vogelweekend 2019

vogels koolmees marckeuppensVoor het eerst sinds 2013 is de vink de meest getelde vogel in Vlaamse tuinen. Ondanks het mindere weer zijn er een record aantal tellingen binnengekomen.

Lees het verslag op Natuurpunt

 

Achtergrondossier Slechtvalken

Het koppel slechtvalken op de site Agfa in Mortsel heeft begin maart 2018 weer eieren gelegd. Al 10 jaar huist dit koppel in de nestkast op de schouw van Agfa en dat is een viering waardt. In dit artikel geven we meer informatie over de slechtvalken in het algemeen.

Lees meer...

Resultaten van het Grote Vogelweekend 2018

Meer dan 33.500 Vlamingen telden de vogels in hun tuin tijdens Het Grote Vogelweekend 2018. Uit de eerste cijfers blijkt dat de koolmees, vorig jaar nog op de 5de plaats, de huismus klopt als meest getelde vogel in Vlaamse tuinen.

Lees meer...

Wereldmussendag op 20 maart

Huismus 180-140Tot voor kort was de huismus (Passer domesticus) zo algemeen dat er maar weinig aandacht voor was. Dat is tegenwoordig anders: in heel West-Europa verdwijnt de mus in hoog tempo uit het stedelijk gebied. Lokaal is de soort zelfs verdwenen.

Lees meer...

Kerkuil: vogel van het jaar 2014

280214 LvR Kerkuil 1 sIn een verkiezing van Vogelbescherming Vlaanderen werd de Kerkuil (Tyto alba) uitgeroepen tot Vogel van het jaar 2014. Maar liefst 646 fans gaven hun stem aan deze prachtige vogel. De nacht-actieve Kerkuil spreekt dan ook enorm tot de verbeelding, en blijft erg mysterieus …

Lees meer...

Vier jonge slechtvalkjes in Mortsel

140429-LVR-MO DSC00388 XSOp de 70 meter hoge schoorsteen van Agfa-Gevaert - die overigens al twee jaar buiten gebruik is - werd op initiatief van hun Milieudienst in 2002 een nestkast geplaatst voor slechtvalken.

Lees meer...

Waarom kiest een steenuil voor de Molenbeekvallei?

060302-Lvr-Bo-Mbv steenuil FA08 2006 03 02-09Om een antwoord te kunnen geven op deze vraag moeten we eerst de steenuil wat meer in detail beschrijven. Zodra we hem wat beter kennen, gaan we kijken wat hij zoal nodig heeft om zich ergens thuis te voelen en er ook te broeden. Zoals in onze Molenbeekvallei.

Lees meer...

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.