Solitaire bijen - de naam zegt het zelf - leven het liefst alleen, in een eigen nest, maar sommige soorten leven ook in kolonies. Ze zijn niet altijd te herkennen, want er zijn veel andere gevleugelden die een zekere gelijkenis vertonen met onze vriendjes. Solitaire bijen steken niet omdat hun angel niet sterk genoeg is.

Veertien procent huist in holle ruimtes, de andere kruipen in de bodem of knagen hun nesten zelf uit. We kunnen deze bijen helpen door een bijenhotel te bouwen met allerlei materialen zoals holle stengels van riet en bamboe met scherp afgesneden randen aan de ingang, dus zonder braam die de vleugels beschadigt. Plastic materiaal is niet geschikt. Geboorde gaten in houtblokken zijn ook zeer geliefd, maar let op de diameter en neem die zeker niet groter dan 10 mm. Dikke bamboe kan je opvullen met rietstengels. Leem vermengd met wat cement en zand is eveneens een goede bouwstof. En laat voor de rest je creativiteit maar de vrije loop.

Een bijenhotel dient zoveel mogelijk zuid georiënteerd te zijn. En maak je geen zorgen: een jaarlijkse schoonmaak, zoals bij een vogelnestkastje, is niet nodig. Veel solitaire bijen decoreren hun nest zelf met allerlei materiaal en houden het zelf ook schoon. 

Zorg nog voor voedselbronnen in de directe omgeving: bijenminnende bloemen, bloesemstruiken enz. 

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.